Foredrag til fagpersoner der arbejder med småbørn

Fore­draget byg­ger på forskn­ing samt prak­sis­er­far­ing omhan­dlende småbørns brug af skærme. Fore­draget bel­yser skær­mens påvirkn­ing på sprogti­leg­nelse, samt leg og tilknyt­ning til betyd­nings­fulde omsorgspersoner. 

Småbørns brug af skærme

De sen­este år har forsknin­gen i sti­gende grad påpeget, at skærmtid kan have en neg­a­tiv effekt på førskole­børns neu­ro­bi­ol­o­giske udvikling. Et tidligt og omfat­tende skærm­for­brug kan hæmme bar­nets tileg­nelse af cen­trale færdighed­er i de afgørende udviklingsstadier. Særligt for de mind­ste børn risik­er­er skærmtid at erstat­te nød­vendig stim­u­ler­ing, tryg tilknyt­ning og menings­fulde aktiviteter – hvilket kan have alvorlige kon­sekvenser for deres sprog­lige, motoriske og sociale udvikling.

Sam­tidigt design­er techvirk­somhed­er bev­idst deres plat­forme til at fastholde brugere så længe som muligt. Ved at udnytte hjer­nens beløn­ningssys­tem og neu­ro­trans­mit­teren dopamin skaber de dig­i­tale pro­duk­ter, der kan føre til afhængighed­slig­nende adfærd. Forskn­ing vis­er, at et meget højt skærm­for­brug, særligt af under­hold­nings­baseret ind­hold, kan ændre beløn­ningssys­temet på måder, der min­der om andre for­mer for afhængighed. Prob­lemet er, at vi stadig ved alt for lidt om, hvor­dan denne kon­stante dopam­in­påvirkn­ing påvirk­er den unge udviklende hjerne på læn­gere sigt.

Fore­draget er et prak­sis­nært fore­drag der giv­er forståelse for hvor­dan skær­men påvirk­er småbørns leg, tilknyt­ning samt sprogti­leg­nelse. Fore­draget byg­ger på prak­sisv­i­den samt nyeste forskn­ing på området.

Fore­draget afholdes af autoris­erede læger og psykologer.

Kon­takt os for at høre nærmere.